MIRO GAVRAN

Miro GavranMiro GAVRAN. (1961.) Dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, najizvođeniji i najprevođeniji hrvatski književnik proteklih petnaestak godina. Djela su mu prevedena na 25 jezika. Dosad je doživio više od 150 kazališnih premijera širom svijeta, počev od Zagreba, Rotterdama, Maribora, Washingtona, Pariza, Krakova, i Sofije pa sve do Bombaja, Buenos Airesa, Ljubljane, Pečuha, Bratislave, Waterforda, Atene, Sarajeva, Novoga Sada, Podgorice, Mostara, Beča, Budimpešte, Bautzena, Rio de Janeira i Moskve... Uprizorenja Gavranovih komada vidjelo je više od milijun i pol gledatelja.

Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu.

Djelovao je kao dramaturg i ravnatelj Teatra &TD u kojemu je 1990. godine pokrenuo scenu "Suvremena hrvatska drama". Idejni je začetnik i glavni urednik književnog časopisa Plima (1993.-1996.).Bio je pokretač i stalni pisac Epilog Teatra (1995.- 2001.), a potom sa svojom suprugom glumicom Mladenom Gavran pokrenuo Teatar GAVRAN (2002.).

Objavio je sedam romana za odrasle: Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat. Za mlade čitatelje je napisao osam knjiga: Svašta u mojoj glavi, Kako je tata osvojio mamu, Zaljubljen do ušiju, Oproštajno pismo, Sretni dani, Igrokazi s glavom i repom, Pokušaj zaboraviti i Profesorica iz snova.

Najznačajniji kazališni tekstovi su mu: Kreontova Antigona, Noć bogova, Ljubavi Georgea Washingtona, Čehov je Tolstoju rekao zbogom, Najduži dan Marije Terezije, Kraljevi i konjušari, Shakespeare i Elizabeta, Pacijent doktora Freuda, Muž moje žene, Kad umire glumac, Zaboravi Hollywood, Sve o ženama, Vozači za sva vremena, Hotel Babilon, Deložacija, Kako ubiti predsjednika, Zabranjeno smijanje, Sve o muškarcima... Nora danas u Varaždinu doživljava svjetsku praizvedbu.

Primio je dvadesetak književnih i kazališnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i prestižnu Nagradu CENTRAL EUROPEAN TIME (1999.), koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima, te Nagradu EUROPSKI KRUG (2003.) za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima. Trostruki je dobitnik Nagrade Marin Držić za najbolji dramski tekst koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske (Kad umire glumac, Zabranjeno smijanje i Nora danas).

Kazališni i prozni tekstovi uvršteni su mu u brojne antologije i hrestomatije u zemlji i inozemstvu, a njegovo djelo proučava se na sveučilištima diljem svijeta. U veljači 2005. godine sarajevska sveučilišna profesorica Gordana Muzaferija objavila je monografsku knjigu Kazališne igre Mire Gavrana u kojoj je analizirala trideset četiri Gavranova teksta pisana za kazalište.

Gavran je jedini živući europski pisac koji ima "svoj" međunarodni kazališni festival. Na GAVRANFESTU, utemeljenom 2003. godine u slovačkoj Trnavi, igraju se isključivo komadi Mire Gavrana..